Πόσα EFT υπάρχουν και ποιο είναι το καλύτερο;

Περίληψη: Το άρθρο αυτό επιχειρεί να ρίξει λίγο φως στη σύγχυση γύρω από το EFT από τις πολλές παραλλαγές και διαφοροποιήσεις που ασκούνται και διδάσκονται σήμερα. Διακρίνει το γνήσιο EFT από κάποιες από αυτές οι οποίες αναφέρονται εδώ συνοπτικά και προσπαθεί να δώσει μία απάντηση στο ποιο είναι τελικά το καλύτερο EFT.

Τι σημαίνουν τα αρχικά «E.F.T.»

Για το σκοπό αυτού του άρθρου, EFT είναι τα αρχικά του “Emotional Freedom Techniques” ή «Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης». Αυτό είναι ο επικρατέστερος όρος στα ελληνικά, καθότι εκφράζει ακριβώς αυτό που είναι το EFT: ένα σύνολο τεχνικών (και όχι μία μόνο τεχνική), που χρησιμοποιούνται για συναισθηματική απελευθέρωση, δηλαδή τη μετάβαση από μία κατάσταση συναισθηματικής πίεσης ή εγκλωβισμού σε μία νέα κατάσταση πιο φυσιολογική.

Όσοι ασχολούνται με θεραπευτικές θεωρίες και μεθόδους, μπορεί να έχουν υπόψη και άλλους όρους με αρχικά EFT, όπως π.χ. το Emotionally Focused Therapy. Εδώ όμως αναφερόμαστε αποκλειστικά στο “Emotional Freedom Techniques”, που είναι και αυτό που έχει στο μυαλό του ο περισσότερος κόσμος διεθνώς όταν μιλάει για “EFT” (όπως φαίνεται και από μία απλή αναζήτηση για «EFT» στο Google).

Πώς προέκυψαν τόσες παραλλαγές του EFT με το ίδιο όνομα;

Μιλώντας πάντα για Emotional Freedom Techniques, είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μία τεράστια σύγχυση, καθότι πολλοί μιλάνε για το EFT, γράφουν για το EFT και διδάσκουν το EFT, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι η δική τους εκδοχή του EFT. Τι σημαίνει αυτό;

Ο Gary Craig, αρχικός δημιουργός του γνήσιου EFT, θέσπισε μία συγκεκριμένη θεωρία και ένα σύνολο τεχνικών και τρόπων εφαρμογής τους, παρουσιάζοντάς τα μέσα από τον (παλαιό και ήδη καταργημένο) ιστοχώρο του www.emofree.com, τα σεμινάρια και τις διαλέξεις που έδινε, τα βιβλία που έχει γράψει (όπως το EFT Manual) και τα εκπαιδευτικά βιντεοπρογράμματα που διέθετε, πριν αποσυρθεί το 2010. Αυτές είναι οι πραγματικές πηγές του «γνήσιου» EFT, μαζί με τον ιστοχώρο του Γκάρι www.emofree.com.

Μιας και το EFT γνώρισε τεράστια και γρήγορη εξάπλωση, με τις ευλογίες και τις προσπάθειες του ίδιου του Gary, υπήρξαν κάποιοι που το υιοθέτησαν με αγάπη και το εφάρμοσαν διεξοδικά, συχνά όμως προσθέτοντας (συνήθως με καλή πρόθεση) τις δικές τους «πινελιές». Κάποιοι από αυτούς γνώριζαν προσωπικά τον Gary και είχαν την «ανοχή» του ή ακόμα και την ανεπίσημη υποστήριξή του, όπως π.χ. η Dr. Patricia Carrington  με τη μέθοδό της “EFT με Επιλογές” (EFT Choices Method). Κάποιοι έκαναν ουσιαστικές προσθήκες ή/και παραλλαγές σε μέρος των τεχνικών, ενώ άλλοι έκαναν ακόμα και θεμελιώδεις αλλαγές (π.χ. στα σημεία που γίνονται τα κτυπηματάκια ή στον τρόπο και στη φιλοσοφία διατύπωσης των φράσεων), αλλά συνέχισαν να ονομάζουν EFΤ τη δική τους εκδοχή και να την προβάλουν ως EFT (σε βιβλία, ιστοσελίδες, σεμινάρια, κ.ο.κ.).

Ο Gary, που είχε πατεντάρει νομικά τον όρο «Emotional Freedom Techniques» στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου αλλά είχε επιτρέψει την ελεύθερη σχεδόν χρήση του όρου με κάποιους στοιχειώδεις περιορισμούς (που περιγράφονταν στο περίφημο «Open Hand Policy»), κατάλαβε κάποια στιγμή ότι όλο αυτό ξέφευγε από τον έλεγχό του. Προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά» αλλάζοντας τους περιορισμούς (κάνοντας πιο αυστηρό το «Open Hand Policy»), αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει πανικό και να κάνει πολλούς να εφεύρουν ακόμα και εντελώς νέους όρους για ό,τι έκαναν που «έμοιαζε» με EFT (π.χ. «Meridian Tapping Techniques») φοβούμενοι νομικά προβλήματα.

Ο Gary προσπάθησε να λύσει την «παρεξήγηση» (όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) για να καταλάβουν όλοι ότι δεν απαγόρεψε τη χρήση του όρου, ωστόσο ήδη η ζημιά είχε γίνει. Επιπλέον, πολλοί πλέον αποθρασύνθηκαν εντελώς, αφού με την άδεια του Γκάρι (μετά τις διευκρινήσεις και την απόσυρσή του το 2010) μπορούσαν να ονομάζουν «EFT» ό,τι έκαναν, ακόμα και αν απείχε πολύ από τις διδασκαλίες του Gary, αρκεί να μην προσπαθούσαν να το συνδέσουν με τον ίδιο το Gary (λέγοντας ή υπονοώντας ότι είναι συνεχιστές του, έχουν κάποια άδεια ή εξουσιοδότηση από αυτόν για το EFT, κ.ο.κ.).

Έτσι, φτάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια να υπάρχει μία υπερπροσφορά από σεμινάρια, βιβλία, άρθρα, βίντεο και ιστοσελίδες για το EFT, τα περισσότερα από τα οποία (η συντριπτική πλειοψηφία!) έχουν μικρές και ή και μεγάλες κατά περίπτωση διαφοροποιήσεις από αυτά που δίδαξε και εφάρμοσε ο Gary Craig, δηλαδή το γνήσιο EFT.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού πολλές από τις νέες εκδοχές του EFT μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές και ίσως ακόμα και πιο αποτελεσματικές από το «γνήσιο» EFT σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (αν και ο Gary Craig ακόμα το αμφισβητεί ευθέως αυτό). Όμως, επειδή οι περισσότερες εκδοχές διατηρούν το όνομα EFT και επιπλέον δεν υπάρχει κάποια μελέτη και ταξινόμηση των πραγματικών διαφοροποιήσεων που εισάγουν (και της καταλληλότητας καθεμιάς για συγκεκριμένες εφαρμογές), είμαστε σήμερα στην κατάσταση όπου κυριολεκτικά ο καθένας μπορεί να ασκήσει και να διδάξει το δικό του EFT.

Μερικές διαφοροποιήσεις από το γνήσιο EFT

Ο βασικός τρόπος εκτέλεσης των απαλών κτυπημάτων με τα δάκτυλα, που είναι ουσιώδες συστατικό της βασικής τεχνικής του EFT, είναι να τα κάνει ο καθένας στον εαυτό του. Ακόμα και αν αυτό γίνεται στα πλαίσια μίας συνεδρίας με κάποιο σύμβουλο ή θεραπευτή, και πάλι το άτομο τα κάνει το ίδιο στον εαυτό του.

 Ο Gary Craig αρκετές φορές έκανε ο ίδιος τα κτυπηματάκια σε άλλους, αυτό όμως γινόταν κυρίως για λόγους επίδειξης (για να μάθει το άτομο ή/και το κοινό πώς και πού γίνονται οι κινήσεις), ή γιατί το άτομο που δεχόταν την καθοδήγηση βρισκόταν σε κατάσταση έντονου συναισθηματικού σοκ και δεν μπορούσε να τα κάνει μόνο του.

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετοί οι επαγγελματίες χρήστες του EFT, αλλά και εκπαιδευτές, που παρουσιάζουν ως βασικό τρόπο εκτέλεσης το να κάνουμε τα κτυπηματάκια στους άλλους. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι το EFT είναι «κάτι που σου το κάνουν» και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από ότι δίδαξε ο Gary Craig! Ο Gary έκανε σαφές ότι το EFT είναι πρώτα και κύρια μέθοδος αυτοβοήθειας και αυτοδιαχείρισης και μετά εργαλείο βοήθειας π.χ. από κάποιον θεραπευτή ή σύμβουλο.

Και ακόμα και στη δεύτερη περίπτωση, σε συνθήκες συνεδρίας, όπως σαφώς έχει πει και γράψει και ο Gary Craig, είναι πολύ πιο ωφέλιμο, τόσο για τον «δέκτη» όσο και για τον «εφαρμοστή» των τεχνικών, να γίνεται μέσω καθοδήγησης (ο δεύτερος εκτελεί και ο πρώτος μιμείται και ακολουθεί). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δημιουργία εξάρτησης από το θεραπευτή ή σύμβουλος, αυξάνει η αυτοπεποίθηση του ατόμου, ο θεραπευτής ή σύμβουλος παραμένει πιο «παρών» αποφεύγοντας δικές του συναισθηματικές εξάρσεις, είναι δυνατή η συνεδρία εξ αποστάσεως (μέσω τηλεφώνου ή Skype), κ.ά.

Επομένως, η άσκηση των κτυπημάτων σε άλλους, σύμφωνα με το γνήσιο EFT, είναι καθαρά δευτερεύων ή “εφεδρικός” τρόπος εφαρμογής και μόνο για περιπτώσεις ανάγκης (πολύ μικρά παιδιά, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα σε κατάσταση σοκ).

Μέρος της βασικής τεχνικής του EFT είναι μία δήλωση αυτο-αποδοχής: «αποδέχομαι τον εαυτό μου βαθιά και ολοκληρωτικά» είναι η φράση που ο ίδιος ο Gary Craig δίδαξε και συνιστά να χρησιμοποιούμε ως βάση. Αυτό μάλιστα είναι σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης του EFT από άλλες μεθόδους, ακόμα και κάποιες που μοιάζουν πολύ με αυτό.

 Αρκετοί εφαρμοστές και εκπαιδευτές του EFT χρησιμοποιούν στη βασική τεχνική συστηματικά μία παραλλαγή αυτής της δήλωσης, που περιέχει δηλώσεις αγάπης/και συγχώρεσης, όπως:

  • … αποδέχομαι και συγχωρώ τον εαυτό μου…

  • … αγαπώ, συγχωρώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου… κ.ο.κ.

Αυτή η φαινομενικά όμορφη διατύπωση είναι μία ριζική διαφοροποίηση από τη βασική τεχνική του EFT, καθότι επιβάλλει στο άτομο να πει κάτι που μπορεί να μην το πιστεύει, να ζορίζεται πολύ να το πει ή και να δημιουργήσει ασυνείδητες εσωτερικές αντιδράσεις που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την επίλυση. Έρχεται επίσης σαφώς σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις και το «μοντέλο» πολλών (συμπεριλαμβανομένου του Gary Craig) που θεωρούν ότι η αγάπη και η συγχώρεση είναι αποτέλεσμα νοητικών και συναισθηματικών (ή και ενεργειακών) διαδικασιών και όχι προϋπόθεση και σημείο εκκίνησης για τη θεραπεία.

Η «υποχρεωτική» χρήση δηλώσεων αγάπης ή/και συγχώρεσης στη βασική τεχνική προκύπτει από τις προσωπικές πεποιθήσεις του δασκάλου, συμβούλου ή θεραπευτή του EFT και δεν είναι μέρος της βασικής θεωρίας και πρακτικής του γνήσιου EFT. Σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται να δηλώσουμε αγάπη ή και συγχώρεση για τον εαυτό για να λειτουργήσει το EFT. Ο ίδιος ο Gary Craig συνιστά την «απλή» αυτοαποδοχή γιατί κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα.

Βεβαίως, μπορεί το άτομο να καταλήξει να δηλώσει αγάπη ή/και συγχώρεση, αν αυτό έρθει ως φυσικό αποτέλεσμα από τη διαδικασία συναισθηματικής αποφόρτισης και θεραπείας και τότε είναι και μία πολύ καλή ένδειξη ότι η «επέμβαση» λειτούργησε αποτελεσματικά.

Πολλοί εφαρμοστές του EFT δημιούργησαν έτοιμες «συνταγές» με φράσεις που μπορεί κάποιος απλά να διαβάζει ή να ακούει και να επαναλαμβάνει αυτούσιες, προκειμένου να έχει αποτελέσματα στην κατεύθυνση που «υπόσχεται» η συνταγή. Οι συνταγές αυτές μοιάζουν με τα σενάρια διαλόγων των ηθοποιών, γι’ αυτό και στην Αγγλική γλώσσα είναι γνωστά ως “tap-along scripts”.

Η πρώτη που προώθησε ευρέως αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης του EFT πριν από αρκετά χρόνια ήταν η Dr. Carol Look, κοινωνική λειτουργός και από τους πιο γνωστούς και παλαιούς ειδικούς του EFT παγκοσμίως, μέσα από τις συνεντεύξεις της και κάποια βιβλία που εξέδωσε σχετικά με το πώς να επιτύχει κάποιος αφθονία με το EFT, πώς να αδυνατίσει, κ.ά.

Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά βιβλία, άρθρα και ηχογραφημένα και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα τέτοιων συνταγών που διατίθενται ευρέως ακόμα και δωρεάν στο διαδίκτυο. Στην Ελλάδα ο πρώτος που προώθησε εν μέρει κάτι αντίστοιχο ήταν ο Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ, ο οποίος έγραψε και σχετικό βιβλίο με τίτλο «Ενεργειακή Ψυχολογία», το οποίο περιέχει κυρίως τέτοιες έτοιμες συνταγές.

Η λογική αυτή των έτοιμων συνταγών έρχεται σε αντίθεση με αυτά που δίδαξε ο Gary Craig και το γνήσιο EFT, όπου οι φράσεις που χρησιμοποιούμε πρέπει να προσαρμόζονται στα προσωπικά μας βιώματα και συναισθήματα και στην εξατομικευμένη σημασία των λέξεων. Ο Gary το έχει αυτό δηλώσει με σαφήνεια και αποθαρρύνει αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης του EFT, θεωρώντας ότι είναι πολύ πιο περιορισμένος από το γνήσιο EFT και με πολύ πιο φτωχά αποτελέσματα.

Κάποιοι συγχέουν τη λογική των συνταγών με τη διαδικασία Ωφελών Μέσω Δανεισμού (Borrowing Benefits) που έχει δημιουργήσει ο Gary Craig, όπου πράγματι οι συμμετέχοντες επαναλαμβάνουν αυτούσιες τις φράσεις που λέει ο εκπαιδευτής ή ένα άτομο που εφαρμόζει τη βασική τεχνική στον εαυτό του. Όμως η διαδικασία αυτή εκτελείται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με ειδικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται, αφορά μόνο και αυστηρά την εφαρμογή σε περιστατικό του παρελθόντος που έχει βιώσει ο κάθε συμμετέχων και κατ’ ουσία είναι πολύ διαφορετική από τη «χαλαρή» εφαρμογή έτοιμων συνταγών.

«Σχολές» του EFT

Γενικά, υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μοιάζουν λίγο ή πολύ με το EFT. Οι περισσότερες από αυτές προέκυψαν ως παραλλαγές του EFT, είτε της μεθόδου του Dr. Callahan (Thought Field Therapy – Θεραπεία Νοητικού Πεδίου) από την οποία προέρχεται εν μέρει και το ίδιο το EFT.

Εδώ θα εξετάσουμε πολύ συνοπτικά κάποιες «σχολές» του EFT, δηλαδή ολοκληρωμένες εκδοχές του Emotional Freedom Techniques από διαφορετικούς ανθρώπους. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες, όμως αυτές που αναφέρουμε εδώ είναι ήδη ευρέως γνωστές, έχουν ισχυρό υπόβαθρο και ακόμα και φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους!

Ο Gary Craig, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τι είναι «γνήσιο EFT» και τι δεν είναι, αποφάσισε να ονομάσει το EFT, όπως εκείνος το δημιούργησε και το εξελίσσει, με τη βοήθεια και της κόρης του Tina, ως Official EFT (Επίσημο EFT). Έχει πατεντάρει λοιπόν αυτόν τον όρο και έχει ξεκαθαρίσει ότι κανείς άλλος πλην του ιδίου και της κόρης του δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εφαρμόζει ή ασκεί το Official EFT.  

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το Official EFT; Προς το παρόν (όταν γράφονται αυτές οι γραμμές), ο επίσημος «οδηγός» του Official EFT είναι οι οδηγίες και τα βίντεο που δημοσιεύει ο Gary στο www.emofree.com. Επειδή όμως ο οδηγός αυτός είναι αρκετά συνοπτικός (ο Gary υποσχέθηκε ότι θα τον εμπλουτίζει διαρκώς), για περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες θα πρέπει κάποιος να αποτανθεί στα παλαιότερα βίντεο και εγχειρίδια του Gary (που πλέον δεν διατίθενται) ή σε κάποιον (δάσκαλο, θεραπευτή, κ.λπ.) που έχει πρόσβαση σε αυτά και εφαρμόζει «αυτό» το EFT.

O Dawson Church, Ph.D. ήταν και ίσως είναι ακόμα ο κύριος υποστηρικτής των ερευνών σχετικά με τις διεργασίες του ανθρώπινου σώματος που πιθανολογείται ότι εμπλέκονται στη δράση και την αποτελεσματικότητα του EFT.

Ο Dawson για αρκετά χρόνια είχε μία πολύ καλή σχέση με τον Gary και εξέδωσε τα βιβλία που έγραψε ο Gary για το EFT (όπως π.χ. τη νέα έκδοση του EFT Manual το 2011) μέσω του εκδοτικού του οίκου Energy Psychology Press. Επίσης, όταν ο Gary κατάργησε το 2010 τον παλαιό ιστοχώρο του (www.emofree.com), επέτρεψε στον Dawson να αντιγράψει όλα σχεδόν τα κείμενα σχετικά με το EFT (χιλιάδες σελίδες) στον ιστοχώρο του δεύτερου www.eftuniverse.com.

Στην πορεία, ο Gary θεώρησε ότι ο Dawson το εκμεταλλεύτηκε αυτό για να προβάλει τον εαυτό του ως συνεχιστή του Gary στο EFT και κατέφυγε σε μία σειρά νομικών ενεργειών εναντίον του. Ο Dawson ονόμασε πλέον την δική του εκδοχή του EFT ως Clinical EFT (Κλινικό EFT).

Μία σημαντική διαφοροποίηση από το Official EFT είναι η επιμονή του Dawson να προσπαθεί να εξηγήσει τους μηχανισμούς λειτουργίας του EFT σε καθαρά βιολογικό επίπεδο με τρόπο που ο Gary δεν συμφωνεί (και το έχει δηλώσει κατά καιρούς). Ο Gary αντιμετωπίζει το EFT περισσότερα ως ενεργειακή παρέμβαση με έντονα πνευματική διάσταση, ενώ ο Dawson «βλέπει» πίσω από το EFT πολύ συγκεκριμένους σωματικούς μηχανισμούς που δεν εντάσσονται απαραίτητα στο «ενεργειακό σώμα», ερχόμενος ουσιαστικά σε αντιπαράθεση με τη θεωρία του Gary περί ενεργειακών διαταράξεων που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Η Dr. Patricia Carrington είναι καθηγήτρια στο UMDNJ-Robert Wood Johnson Medical School και πρώην Λέκτορας στο Department of Psychology, Princeton University. Ασχολείται πολλά χρόνια με το EFT και μάλιστα πριν από αρκετά χρόνια προσέφερε και τις πρώτες πιστοποιήσεις γνώσης του EFT (EFT-CC και EFT-ADV) μέσω της Pace Educational Systems, υπό την επίσημη «ανοχή» του Gary Craig (και ελλείψει τότε οποιασδήποτε άλλης έγκυρης διαδικασίας πιστοποίησης).

 Patricia Carrington προσέθεσε στο EFT μία τεχνική που διαφοροποιεί τη Βασική Διαδικασία συμπεριλαμβάνοντας θετικές επιλογές (αντί της απλής δήλωσης αυτο-αποδοχής) και προσθέτοντας περισσότερες ακολουθίες κτυπημάτων. Η Dr. Carrington δέχεται όλη τη διδασκαλία και τις τεχνικές του Gary Craig, αλλά ισχυρίζεται ότι η δική της παραλλαγή με επιλογές είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, ιδίως όταν το άτομο δεν ικανοποιείται από την απλή αφαίρεση του προβλήματος, καθώς και όταν είναι σκόπιμο να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του ατόμου και όταν η απλή αφαίρεση του αρνητικού συναισθήματος μπορεί να είναι βλαπτική για το άτομο ή για τους άλλους.

Ο ίδιος ο Gary Craig παλαιότερα είχε επαινέσει το EFT με Επιλογές ως εξαιρετική εναλλακτική τεχνική της δικής του Βασικής Διαδικασίας, ως ένα τρόπο θετικού αναπρογραμματισμού πέραν της συναισθηματικής αποφόρτισης. Ωστόσο έχει σταματήσει πλέον να το κάνει.

Μία άλλη γνωστή παραλλαγή του EFT είναι αυτή που δημιούργησε ο Robert Smith και την ονομάζει FasterEFT. Ο Robert παρουσιάζει αυτή τη μέθοδο ως βασικά παρακλάδι του NLP (Νευρογλωσσικού Προγαμματισμού) με στοιχεία από το EFT, ως μέθοδο απο-προγραμματισμού και ανα-προγραμματισμού του νου και λιγότερο ως παρέμβασης στο ενεργειακό σώμα.

Η μέθοδος περιλαμβάνει κάποιες σημαντικές διαφορές από το Official EFT, έχει το ίδιο πεδίο εφαρμογών και επιπλέον προβάλλεται από τον ίδιο το Robert Smith ως πολύ πιο αποτελεσματική σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Ο Κarl Dawson δημιούργησε μία ενδιαφέρουσα επέκταση του EFT, με βάση τη θεωρία ότι οι αρνητικές μνήμες του παρελθόντος διατηρούνται ως ολογράμματα στο σωματο-πεδίο και ότι αυτές πρέπει να μεταμορφωθούν για να σταματήσουν επηρεάζουν την υγεία και την ψυχική μας κατάσταση.

Η μέθοδος αυτή προσθέτει στο EFT ορισμένες θεραπευτικές διαδικασίες (πρωτόκολλα) που στηρίζονται στη θεωρία αυτή και στοχεύουν στη συνειδητή και καθοδηγούμενη επέμβαση σε αυτά τα ολογράμματα. Τα πρωτόκολλα αυτά αντικαθιστούν (όπου υπάρχουν) τα αντίστοιχες τεχνικές του γνήσιου EFT, όπως π.χ. την Τεχνική της Ταινίας, ενώ για κάποια από αυτά δεν υπάρχουν στο γνήσιο EFT.

O Karl αποδέχεται τις βασικές τεχνικές του EFT και το συμπληρώνει με κάποιες νέες τεχνικές που θεωρεί ως πολύ πιο αποτελεσματικές.

Energy EFT

Μία πρόσφατη παραλλαγή του EFT είναι το Energy EFT από τη Silvia Hartmann. Η Silvia είναι έμπειρη ειδικός στο NLP και το EFT, συγγραφέας μερικών πολύ αξιόλογων βιβλίων για το EFT και ιδρυτικό μέλος του οργανισμού AMT (Association for Meridian Therapies) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που έχει ένα ισχυρό υπόβαθρο στο NLP, η Silvia τα τελευταία δέκα χρόνια εστιάζει πολύ στην ενεργειακή προοπτική του EFT.

Από τα μέσα του 2011, η Silvia προωθεί το Energy EFT ως μία «εξελιγμένη» μορφή του EFT, μέσω του ομώνυμου βιβλίου της και των σεμιναρίων που κάνει. Οι διαφορές σε σχέση με το Official EFT είναι διακριτές, παρόλο που υπάρχουν και πολλά κοινά στοιχεία. Σημαντική καινοτομία είναι η κλίμακα μέτρησης -10 έως +10 και η λογική ότι αντί να στοχεύουμε απλώς στην απαλλαγή από το πρόβλημα (δηλαδή στο βαθμό 0), πρέπει να στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση της «θετικής ενέργειας», αντιστρέφοντας το πρόβλημα σε θετικό βίωμα.

Ποιο EFT είναι το καλύτερο;

Tα αρχικά "EFT" δεν αντιπροσωπεύουν πλέον μία και μοναδική μέθοδο Emotional Freedom Techniques και εδώ παρουσιάστηκαν πολύ συνοπτικά ελάχιστες από τις παραλλαγές και εκδοχές, ίσως οι πιο διαδεδομένες αυτή τη στιγμή.

Εύλογα δημιουργείται η απορία πια από τις μεθόδους EFT (αφού δεν υπάρχει μόνο μία) είναι η καλύτερη. Ποια είναι αυτή που αξίζει κανείς να χρησιμοποιεί και, αν είναι επαγγελματίας, να επενδύσει χρόνο και χρήματα για να τη μάθει, να εξασκηθεί και να τη χρησιμοποιεί για να βοηθάει άλλους.

Αν υπήρχε μία προφανής απάντηση, πιθανώς να μην υπήρχαν όλες οι παραλλαγές του EFT! Ο ίδιος ο Gary Craig έχει τονίσει με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα του γνήσιου EFT (που πλέον αναφέρεται ως Official EFT), ενώ ο Dawson Church τονίζει το ότι οι πολλές έρευνες αποτελεσματικότητας του EFT στηρίζονται ουσιαστικά στη μορφή που ο ίδιος ονομάζει Clinical EFT (και που κατά βάση είναι πολύ κοντά στο Official EFT).

Γενικά, κάθε «εφευρέτης» μίας παραλλαγής του EFT προωθεί τη δική του εκδοχή, χωρίς όμως συνήθως να μπορεί να τεκμηριώσει πώς και γιατί η εκδοχή του είναι καλύτερη από το EFT όπως το δίδαξε ο Gary Craig. Κάποιες από τις εκδοχές (π.χ. EFT με Επιλογές, Matrix Reimprinting, FasterEFT) έχουν ευρεία αποδοχή και έχουν δημοσιευτεί για αυτές αρκετές προσωπικές μαρτυρίες που τις υποστηρίζουν. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής σε επιστημονική έρευνα ή κλινική μελέτη (κάτι που ήδη έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται για το γνήσιο EFT) για να αποδείξει ποσοστό αποτελεσματικότητας ή στατιστικά υπολογίσιμη υπεροχή σε σχέση με την αυθυποβολή (placebo).

Επιπλέον, υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές του EFT που δημιουργήθηκαν με ένα πολύ συνηθισμένο τρόπο (όπως γίνεται συχνά στις «εναλλακτικές» θεραπείες και μεθόδους): Κάποιος κάπου έμαθε το γνήσιο EFT ή «κάτι» από το γνήσιο EFT, το συνδύασε με κάτι άλλο με δική του πρωτοβουλία, είδε (ή νόμισε ότι είδε) κάποια καλά αποτελέσματα στον εαυτό του και ίσως και σε μερικούς ανθρώπους ακόμα και κατέληξε να το παρουσιάσει ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας και να ωφεληθεί. Οι παραλλαγές αυτές, ακόμα και αν όντως είναι αποτελεσματικές, δυστυχώς είναι εντελώς αναξιόπιστες και μπορεί ακόμα κάποιες από αυτές να αποδειχθούν και επικίνδυνες, αφού δεν έχουν δοκιμαστεί σε μαζικό επίπεδο και σε βάθος χρόνου, όπως το γνήσιο EFT.

Ενδέχεται λοιπόν να υπάρχουν εκδοχές του EFT πιο αποτελεσματικές από το «πρωτότυπο», όμως αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί αντικειμενικά, οπότε ίσως έχει νόημα η επιμονή του Gary Craig να ακολουθεί κανείς τις αρχές και τις τεχνικές του γνήσιου EFT, εφόσον θέλει να χρησιμοποιήσει το EFT (και δεν θέλει να πειραματιστεί).

Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιος πραγματικά ακολουθεί το γνήσιο EFT και το εφαρμόζει ή το διδάσκει, δεν έχει νομικά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει την έγκριση ή την εξουσιοδότηση του Gary Craig, αλλά ούτε ακόμα και ότι αυτό που κάνει είναι το γνήσιο EFT! Αυτό σαφώς δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς επαφίεται στην ικανότητα και τη διάθεση του καθενός να κρίνει κατά πόσο ο επαγγελματίας που του «κάνει» ή του διδάσκει EFT ακολουθεί πιστά ή λιγότερο πιστά τις διδασκαλίες και τις οδηγίες του Gary Craig, που αποδεδειγμένα έχουν συστηματικά θετικά αποτελέσματα.

 

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV
e-mail: info@change.gr - info@eft.gr

Πρωτότυπο κείμενο που προστατεύεται πλήρως από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, ανατύπωση, προβολή ή παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή σε ακροατήριο μέρους ή όλου του κειμένου για οποιοδήποτε λόγο άνευ ρητής άδειας από το συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση Οκτώβριος 2012

 

 

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > Πόσα EFT υπάρχουν και ποιο είναι το καλύτερο;