Αρχική σελίδα > Συχνές ερωτήσεις > Συνεδρίες EFT

 
 

Συνεδρίες EFT

Γιατί να πληρώσω για συνεδρία EFT, αφού μπορώ να την κάνω μόνος μου;

Ένας πολύ σοβαρός λόγος για να απευθυνθείτε σε επαγγελματία του EFT για μία συνεδρία (όπως αυτές που προσφέρονται από την CHANGE), παρόλο που ίσως γνωρίζεται ακόμα και πολύ καλά τη μέθοδο είναι ο ίδιος λόγος που οδηγεί τους γιατρούς να επισκέπτονται άλλους γιατρούς, όταν νοσούν. Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας την ψύχραιμη ανάλυση και καθοδήγηση που χρειάζεται στις δύσκολες στιγμές και περιόδους όπου χρειάζεστε βοήθεια; Πιστεύετε αληθινά ότι μπορείτε να παίξετε ταυτόχρονα το ρόλο του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, να σκέφτεστε δηλαδή ταυτόχρονα τι πρέπει να κάνετε, τι νιώθετε και τι μπορεί να συμβεί ανάλογα με την εξέλιξη της εφαρμογής;

Σε απλές περιπτώσεις σαφώς και μπορούν πολλοί από εμάς να εφαρμόσουν EFT στον εαυτό τους μόνοι και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Όταν όμως κατακλύζεστε από συναισθήματα ή σκέψεις που σχετίζονται με τα προβλήματά σας, πώς θα μπορείτε ταυτόχρονα να ανασύρετε στη μνήμη σας τις τεχνικές και τις εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν;

Ο επαγγελματίας θεραπευτής/σύμβουλος λειτουργεί ως παρατηρητής και διαθέτει την ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και φυσικά τη γνώση και την πείρα για σας κατευθύνει σωστά, να αντιλαμβάνεται τις ενεργειακές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό σας και να σας καθοδηγεί προς την απελευθέρωση.

Ο θεραπευτής/σύμβουλος μπορεί:

 • Να σας βγάλει άμεσα από δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα κάποια έντονη εκδήλωση φοβίας ή κρίση πανικού (δείτε και αυτά που γράφουμε παρακάτω στην ίδια σελίδα).

 • Να εκμεταλλευτεί μία φαινομενικά δύσκολη κατάσταση για να επιταχύνει την αποφόρτιση ή τη θεραπεία.

 • Να σας βοηθήσει να συντονιστείτε ταχύτατα με το πρόβλημα, με τις κατάλληλες ερωτήσεις και ειδικές τεχνικές (π.χ. καθοδηγούμενο οραματισμό).

 • Να σας δώσει τεχνικές και "κόλπα" που δεν γνωρίζετε ή που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε συγκεκριμένη στιγμή, ιδίως για να ξεπεράσετε σημεία όπου το EFT φαίνεται να μη δουλεύει, "κολλάτε" ή νιώθετε χειροτέρευση.

 • Να εντοπίσει λεπτομέρειες στο πρόβλημά σας που εσάς σας διαφεύγουν, αλλά είναι φανερές σε έναν έμπειρο τρίτο και που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Επίσης, ο επαγγελματίας θεραπευτής/σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει το EFT σε συνδυασμό με άλλες γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει (ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, κ.λπ.), μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό/υποστηρικτικό πλαίσιο που θα κάνει το EFT ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Φανταστείτε ότι όταν εφαρμόζετε το EFT μόνοι σας είναι σα να παίζετε μία κιθάρα μόνοι σας σε ένα δωμάτιο, ενώ όταν σας το εφαρμόζετε σε μία επαγγελματική συνεδρία είναι σα να παίζετε την κιθάρα σας μέσα σε μια ορχήστρα που κατευθύνει με επιδεξιότητα ο θεραπευτής/σύμβουλος...

Πόσο διαρκεί μία επαγγελματική συνεδρία EFT;

Μία συνεδρία EFT  (όπως αυτές που προσφέρονται από την CHANGE) μπορεί να διαρκεί από μισή μέχρι μία και μισή ώρα περίπου. Η πρώτη συνεδρία διαρκεί συνήθως μία και μισή ώρα (ορισμένες φορές και δύο ώρες), ενώ κάθε επόμενη συνήθως διαρκεί από 45 ως 60 λεπτά, ανάλογα με το θεραπευτή ή το σύμβουλο και μπορεί να γίνει με φυσική συνύπαρξη εφαρμοστή και πελάτη στον ίδιο χώρο, ή τηλεφωνικά (ή ακόμα και μέσω Skype).

Μία συνεδρία EFT δεν είναι απλώς εφαρμογή του EFT σε ένα ή περισσότερα προβλήματα, αλλά περιέχει και άλλα στάδια όπως η εισαγωγή, η καθησύχαση του πελάτη (αν είναι σε κατάσταση ταραχής ή έντονου στρες), η σταθεροποίηση στο τέλος, η παροχή οδηγιών από το θεραπευτή/σύμβουλο, κ.λπ. Γι' αυτό και δεν έχει νόημα μία διάρκεια λιγότερο της μισής ώρας και αυτό ισχύει μάλιστα μόνο για έμπειρους θεραπευτές/συμβούλους που εκμεταλλεύονται άριστα το χρόνο με τον πελάτη.

Μία συνεδρία EFT είναι καλό να μη διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες το μέγιστο, διότι μετά εξαντλείται τόσο ο πελάτης, όσο και ο θεραπευτής/σύμβουλος, ενώ ο πελάτης συνήθως έχει ήδη αποκομίσει το μέγιστο όφελος (ενεργειακά) που θα μπορούσε μέσα σε μία με μιάμιση ώρα εφαρμογής.

Τι θα νιώσω και τι θα μου συμβεί σε μία συνεδρία;

Σε μία καλή συνεδρία EFT (όπως αυτές που προσφέρονται από την CHANGE) :

 • Θα νιώσετε να φεύγει από πάνω σας κάποιο "βάρος" (ή και πολλά βάρη!).

 • Κάποιες στιγμές μπορεί να νιώσετε (παροδικά) ελαφριά ζαλάδα, έλλειψη ισορροπίας, ελαφρούς πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, εξάντληση ή τάση για υπνηλία.

 • Μπορεί να έχετε για λίγο την αίσθηση ότι το κεφάλι σας είναι υπερβολικά ελαφρύ ή, αντίθετα, πολύ βαρύ, ότι υπάρχει μία ακαθόριστη ροή στον εγκέφαλο την οποία δεν μπορείτε να κατανοήσετε.

 • Είναι πολύ πιθανό μέσα σε λίγα λεπτά να γελάτε για κάτι που πριν από λίγο σας φαινόταν ως τεράστιο πρόβλημα ή νιώθατε ότι σας καταπίεζε αφόρητα!

 • Αν έχετε την τάση να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας και να εκλογικεύετε τα πάντα, η σωστή εφαρμογή του EFT θα σας "ταρακουνήσει" και θα σας κάνει να νιώσετε δυσάρεστα συναισθήματα. Όμως με το EFT και τη βοήθεια του θεραπευτή/συμβούλου τα ξεπερνάτε επιτόπου.

 • Μπορεί κατά την εφαρμογή σε κάποια σωματική ενόχληση να νιώστε τον πόνο να μετακινείται σε άλλο μέρος του σώματος ή να "πλατιάζει", να φεύγει και να έρχεται ξανά, να αυξομειώνεται πριν τελικά εξαφανιστεί τελείως (και ενώ όλη αυτήν την ώρα εφαρμόζετε EFT).

 • Μπορεί να ανασύρετε στη μνήμη σας γεγονότα και πρόσωπα που είχατε ξεχάσει ή που δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι τα ζήσατε.

 • Μπορεί να νιώσετε (σε λίγες περιπτώσεις) κατακλυσμιαία συναισθήματα ή να έχετε κάποια κρίση, που όμως ο θεραπευτής/σύμβουλος μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα και γρήγορα.

Ειδικά μετά την πρώτη συνεδρία EFT που θα κάνετε, είναι πιθανό να ζήσετε πολύ έντονα κάποια από τα προαναφερόμενα. Επίσης, είναι πιθανό να εξαντληθείτε αρκετά, οπότε είναι καλό να μην οδηγήσετε αυτοκίνητο αμέσως μετά...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο επαγγελματίας εφαρμοστής του EFT θα σας καθοδηγήσει στη διάρκεια της συνεδρίας ώστε να κάνετε ο ίδιος τις απαραίτητες κινήσεις και αγγίγματα στο σώμα σας σωστά και αποτελεσματικά και, αν χρειαστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο (π.χ. βρεθείτε σε κατάσταση συναισθηματικού στρες ή έχετε κάποια αναπηρία που σας εμποδίζει να κάνετε τις κινήσεις μόνος σας και εφόσον του έχετε δώσει την άδειά σας) μπορεί να κάνει εκείνος τις κινήσεις σε εσάς με τα χέρια του. Το ιδανικό όμως είναι να κάνετε εσείς τις κινήσεις στον εαυτό σας, ώστε να έχετε αυτονομία στη χρήση της μεθόδου (π.χ. όταν είστε μόνος ή κάνετε τη συνεδρία μέσω τηλεφώνου) και επιπλέον να μην μπείτε σε σχέση εξάρτησης από το θεραπευτή/εφαρμοστή. Αν εκείνος προσπαθεί να σας πείσει ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να κάνει εκείνος τις κινήσεις σε εσάς αγγίζοντάς σας, σας συνιστούμε να καταφύγετε σε άλλον επαγγελματία που δεν το κάνει.

Τι αλλαγές θα βιώσω κατά τη συνεδρία και μετά από αυτή;

Όλες οι παρακάτω περιπτώσεις είναι πιθανές και έχουν συμβεί, τόσο κατά τη συνεδρία με EFT, όσο και τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες. Είναι δυνατό και σύνηθες:

 • Να νιώσετε μία σταδιακή, αλλά συνήθως γρήγορη αλλαγή στο πώς νιώθετε για κάποια γεγονότα ή πρόσωπα (την οποία δεν νιώσατε στη συνεδρία). Για παράδειγμα, κάποιος που σας ενοχλούσε ή τον μισούσατε, τώρα φαντάζει αδύναμος, ακίνδυνος, ακόμα και άξιος της συμπόνιας σας!

 • Να θυμηθείτε πρόσωπα και πράγματα που σας ενοχλούσαν ή τα είχατε καταπιέσει, αλλά τώρα τα ανέχεστε ή και τα αντιμετωπίζετε πια τελείως ψυχρά.

 • Να βάλετε σε αμφισβήτηση κάποιες πεποιθήσεις σας, χωρίς φανερή αιτία.

 • Να αναρωτηθείτε γιατί πριν σκεπτόσασταν κάτι με τον τρόπο Α, ενώ τώρα το σκέπτεστε με τον τρόπο Β (ίσως και τελείως αντίθετο), χωρίς να έχετε κάνει καμία απολύτως σχετική λογική επεξεργασία.

 • Να αλλάξετε στοιχεία στη συμπεριφορά σας, συνήθως λεπτομέρειες τις οποίες οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να προσέξουν και να χαρούν, ή αντίθετα να προβληματιστούν γι' αυτές. Για παράδειγμα, μπορεί να δείχνετε πιο ξεκούραστος και ενεργητικός, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να συμπεριφέρεστε πιο "γλυκά" σε κάποιους που τους βλέπατε ψυχρά ή με αντιπάθεια, κ.λπ.

 • Να μειωθεί η επιθυμία σας για τσιγάρο, ποτό, φαγητό ή διάφορες ουσίες και να αυξηθεί η δύναμη της θέλησής σας για ακόμα μεγαλύτερο αυτο-έλεγχο.

 • Να κοιμάστε καλύτερα, ή αντίθετα να έχετε (προσωρινά) κάποιες αϋπνίες και έντονη ενεργητικότητα που δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε.

 • Να νιώσετε σημαντική ανακούφιση ή και πλήρη απαλλαγή από σωματικές ενοχλήσεις όπως πονοκέφαλο, βάρος στο στήθος, άσθμα, ταχυκαρδία, κ.λπ, ακόμα και χρόνιες ή/και πολύ έντονες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνεδρίες που προσφέρουμε με το EFT, κάντε κλικ εδώ.